Słowo Boże na dziś

W dzisiejszym tekście Ewangelii usłyszymy wezwanie do służby. Poproś Jezusa, abyś mógł lepiej zrozumieć sens swojej pracy i codziennych zmagań.

Dzisiejsze Słowo pochodzi z Ewangelii wg Świętego Jana
J 12, 24-26
Jezus powiedział do swoich uczniów: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli ziarno pszenicy wpadłszy w ziemię nie obumrze, zostanie tylko samo, ale jeżeli obumrze, przynosi plon obfity. Ten, kto kocha swoje życie, traci je, a kto nienawidzi swego życia na tym świecie, zachowa je na życie wieczne. A kto by chciał Mi służyć, niech idzie na Mną, a gdzie Ja jestem, tam będzie i mój sługa. A jeśli kto Mi służy, uczci go mój Ojciec.

Jezus, podobnie jak ziarno z Ewangelii, przyszedł na ziemię, aby obumrzeć i przynieść obfity owoc. Tym samym pokazał, że trudy i cierpienia, z którymi się zmagał, doprowadziły Go do wypełnienia woli Ojca. Zastanów się nad przeciwnościami, których doświadczasz. Dokąd cię prowadzą?

Aby właściwie służyć Bogu, należy podjąć odpowiednie kroki. By zrozumieć do czego powołuje cię Chrystus, powinieneś przebywać tam gdzie On. W relacji z Nim wsłuchiwać się w Jego polecenia. Poproś Go, aby pokierował tobą i wydarzeniami, które dziś przeżyjesz.

Słuchając kolejny raz fragmentu Ewangelii, przypomnij sobie, do jakiej służby został powołany Chrystus i jakie spotykały go przeszkody w realizowaniu misji. Wyobraź sobie te momenty, w których był niezrozumiany, wyśmiany, w których doświadczał agresji ze strony napotkanych ludzi.

Powierz Bogu swój dzisiejszy trud, poproś Go, aby każdego dnia uświęcał twoją służbę, i aby praca, którą wykonujesz, dawała ci życie.

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: